Saturday, 06 December 2014 16:33

«Βοήθεια στο Σπίτι» - Ενδεικτικό ευρετήριο στην Αττική

Rate this item
(0 votes)
  • Δήμος Αθηναίων

Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"

Ξεκίνησε πιλοτικά το Μάρτιο του 1998 σε δύο περιοχές του Δήμου (Γκύζη και Σεπόλια). Μετά την επιτυχημένη πορεία του αποφασίστηκε η επέκτασή του και στα 7 Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων. Συνολικά λειτουργούν 9 Ομάδες Δράσης του Προγράμματος.

 

Απευθύνεται:

- σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως 

- σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα,

Προτεραιότητα

- σε άτομα που ζουν μόνοι τους

- σε άτομα που δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας

- σε άτομα που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους

 

Σκοπός:

- βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ)

- υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης

- υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των επωφελούμενων

- η προώθηση στην απασχόληση ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού

 

Το πρόγραμμα παρέχει:

- συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη

- νοσηλευτική φροντίδα

- οικογενειακή βοήθεια

- συντροφιά

 

Σε κάθε δομή λειτουργεί εξειδικευμένη και καλά οργανωμένη ομάδα δράσης που αποτελείται από κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό. Η κοινωνική λειτουργός έχει τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων, αξιολογεί τα περιστατικά, παρέχει κοινωνική υποστήριξη, έρχεται σε επαφή με συναρμόδιους φορείς και παραπέμπει περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος. Η νοσηλεύτρια παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας που αφορούν σε κατ' οίκον επισκέψεις για τη μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων καθώς και τη συνοδεία σε νοσοκομεία για τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους. Η οικογενειακή βοηθός του προγράμματος αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών, την προμήθεια των ηλικιωμένων με είδη άμεσης ανάγκης, καθώς και την καθαριότητα του σπιτιού τους. Μια επιπλέον αρμοδιότητα των οικογενειακών βοηθών, ίσως η πλέον σημαντική για τους ανθρώπους αυτούς, είναι η συντροφιά που προσφέρουν αποδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.

 

 Ομάδες Δράσης Προγράμματος « Βοήθεια στο Σπίτι»

 Ωράριο απασχόλησης: 8.00- 16.00

 

1η Δημοτική Κοινότητα

Αγ. Παύλου : Δ/νση Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 210 8223186

 

2η Δημοτική Κοινότητα

Ν. Κόσμου: Δ/νση Σωστράτου 5, τηλ. 210 9231466

 

3η Δημοτική Κοινότητα

Βοτανικού: Δ/νση Κοζάνης 4, τηλ. 210 3423716

 

4η Δημοτική Κοινότητα

Κολωνού: Δ/νση Θεσπρωτίας 4, τηλ. 210 5130805

Σεπολίων: Δ/νση Σεπολίων 4, τηλ. 210 5150939

 

5η Δημοτική Κοινότητα

Αγ. Ελευθερίου: Δ/νση Αχαρνών 372, τηλ. 210 2012334

 

6η Δημοτική Κοινότητα

Αγ. Μελετίου: Δ/νση Τελέστου 4, τηλ. 210 8624434

 

7η Δημοτική Κοινότητα

Ελληνορώσων: Δ/νση Αιμ. Δάφνη 14, τηλ. 210 6718242

Αμπελοκήπων: Δ/νση Πανόρμου & Βαθέως, τηλ. 210 6451870

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα παρέχει η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Υγείας του Δήμου Αθηναίων ( Αγ.Κων/νου 14, Ομόνοια ).

Αρμόδια υπάλληλος: Ντέλη Χρυσούλα

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 5210631

City of Athens.gr

 

  • Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας

Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι ΑμΕΑ"

Σκοπός η υποστήριξη και η προσφορά υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρίες, μοναχικά, ηλικιωμένα ή άτομα μη επαρκώς αυτοεξυπηρετούμενα που το εισόδημα τους δεν επιτρέπει να διαθέτουν μέσα εξυπηρέτησης και αντιμετώπισης των καθημερινών τους προβλημάτων, ώστε να εξασφαλίζεται η κατά το δυνατόν ισότιμη συμμετοχή στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Με την παροχή κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας εξαρτώμενων μελών οικογενειών επιτυγχάνεται η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των μελών των οικογενειών καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξυπηρετούμενων ατόμων με αναπηρία.

Το πρόγραμμα διαθέτει  κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό οι οποίες μεριμνούν για την τακτοποίηση διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ωφελούμενοι, παρέχοντας πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα, διεκπεραίωση πρακτικών αναγκών καθημερινής διαβίωσης, μελετώντας και καταγράφοντας τις ανάγκες των ΑΜΕΑ.

Λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα-Παρασκευή κατά τις ώρες από 7:30-14:30 καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Filadelfeia Dimos.gr

  • Δήμος Καλλιθέας

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Ελ. Βενιζέλου 156, 6ος Όροφος, τηλ. 2109565607
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καλλιθέας (ΔΗΚΕΚ), στα πλαίσια της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Καλλιθέας, υλοποιεί πρόγραμμα υπηρεσιών φροντίδας κατ΄οίκον, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Το πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας "Βοήθεια στο Σπίτι", αποτελείται από Κοινωνική Λειτουργό, Ιατρό, Νοσηλεύτρια, Οικογενειακή Βοηθό, Φυσικοθεραπευτή και απευθύνεται σε ηλικιωμένα και μη άτομα, (ΑΜΕΑ κλπ) που χρήζουν κατ΄οίκον βοήθειας.

Kallithea.gr

 

  • Δήμος Αμαρουσίου

Ο Δήμος Αμαρουσίου  στοχεύοντας στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην ενεργό παραμονή των ΑμΕΑ στο κοινωνικό περιβάλλον υλοποιεί, μέσω του Oργανισμού Πρόνοιας, δύο συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα:

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Μέτρο 3.1, Ε.Π Υγεία-Πρόνοια)

Υπηρεσίες:

-Συμβουλευτική σταδιοδρομίας

-Πληροφόρηση για εξειδικευμένες δομές απασχόλησης και κοινωνικής φροντίδας

-Υποστήριξη και προετοιμασία ανέργων ή υποαπασχολούμενων για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας

-Στήριξη και φροντίδα των ΑμΕΑ στο οικείο περιβάλλον τους

-Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους

-Κοινωνική και Νοσηλευτική Φροντίδα

-Ενημέρωση για επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, εξειδικευμένες δομές φροντίδας και στήριξης

-Συνοδείες (γιατρούς, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, ψώνια κτλ)


Maroussi.gr

 

  • Δήμος Περιστερίου

 Peristeri.gr

 

  • Δήμος Νέας Σμύρνης

«Βοήθεια στο Σπίτι»

Ελ.Βενιζέλου 16, 6ος όροφος Νέα Σμύρνη, ΤΚ 17121
Τηλ 213 2025931, Fax. 210 9370282,

Email: vospins1@otenet.gr 

Υλική και ηθική υποστήριξη των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης (ηλικιωμένα ή άτομα με αναπηρίες), οικονομικά, υγείας, εγκατάλειψης και απομόνωσης από το κοινωνικό περιβάλλον.

Εξυπηρετούμενοι: 
Κάτοικοι ή δημότες Νέας Σμύρνης άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένα, και μοναχικά με  αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης στην ατομική υγιεινή και στην επιμέλεια του σπιτιού τους και με χρόνια προβλήματα υγείας.

Δικαιολογητικά:
Για την ένταξη στο πρόγραμμα το μόνο που απαιτείται είναι η λήψη κοινωνικού και νοσηλευτικού ιστορικού μετά από επίσκεψη που πραγματοποιείται στο σπίτι του αιτούμενου.

Η συχνότητα των επισκέψεων των στελεχών στους εξυπηρετούμενους καθορίζεται ανάλογα με το αίτημα και τις ανάγκες του καθενός από μια φορά την εβδομάδα έως και  κάθε μέρα και αφορά όλες τις ειδικότητες του προγράμματος.

Nea Smyrni.gr

 

 

Επιθυμώ να λαμβάνω Νέα της Κίνησης Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας