Monday, 30 March 2015 17:48

Μην κατηγορείτε την κατάθλιψη για την τραγωδία της Germanwings

Rate this item
(3 votes)

Ακολουθεί η μετάφραση ενός κειμένου που δημοσιεύτηκε στον Guardian αναφορικά με την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία και τον χειρισμό της από τα ΜΜΕ.

"Μην κατηγορείτε την κατάθλιψη για την τραγωδία της Germanwings"

Συντάκτης: Masuma Rahim

Ο πιλότος Αντρέας Λούμπιτζ μπορεί να έπασχε από κατάθλιψη, αλλά αυτό δεν εξηγεί την πράξη του. Διατρέχουμε τον κίνδυνο να δαιμονοποιήσουμε περαιτέρω όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
Η είδηση για τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings που άφησε πίσω 150 νεκρούς, αναπόφευκτα, οδήγησε σε ερωτήματα αναφορικά με το τι πήγε στραβά. Στην απουσία του όποιου τεχνικού λάθους, η προσοχή μετατοπίστηκε στον Αντρέας Λούμπιτζ, τον πιλότο που φέρεται να προκάλεσε σκόπιμα τη συντριβή. Εκθέσεις αναφέρουν ότι ο Λούμπιτζ είχε ένα ιστορικό κατάθλιψης. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα μπαράζ στιγματιστικών και τρομολαγνικών ρεπορτάζ στα ΜΜΕ, τόσο στη Βρετανία όσο και διεθνώς.

Η κατάθλιψη συγκαταλέγεται στις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες και αποτελεί βίωμα περίπου του 20% των ενηλίκων. Χαρακτηρίζεται από αισθήματα ενοχής, απελπισίας και μειωμένου ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες, μπορεί να επηρεάσει τον καθένα, από χειρώνακτες μέχρι στελέχη μεγάλων εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Είναι γεγονός ότι εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι βίωσαν την κατάθλιψη -μεταξύ αυτών ο Γούινστον Τσόρτσιλ, ο Τσαρλς Ντίκσενς και ο Ανρί Ματίς- και δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία απόδειξη ότι οι άνθρωποι που βιώνουν κατάθλιψη αποτελούν κίνδυνο για τους άλλους ως αποτέλεσμα της ασθένειάς τους. Το ίδιο ισχύει για όλη τη γκάμα των προβλημάτων ψυχικής υγείας: η επιστημονική βιβλιογραφία είναι ξεκάθαρη αναφορικά με το γεγονός ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια, οι οποίοι έχουν μακράν δαιμονοποιηθεί και διασυρθεί από τον Τύπο, είναι πολύ πιο πιθανό να υποστούν βλάβες από άλλους ή να βλάψουν τον εαυτό τους παρά να ασκήσουν βία οι ίδιοι.

Είναι πλέον γνωστό ότι η αεροπορική εκπαίδευση του Λούμπιτζ διακόπηκε για έξι μήνες, πολύ πιθανόν επειδή ανάρρωνε από κατάθλιψη. Αυτό είναι ένα σύνηθες σενάριο σε οποιοδήποτε κλάδο και κάτι που δεν θα τον καθιστούσε απαραίτητα ακατάλληλο να πιλοτάρει (πέρασε άλλωστε όλες τις απαιτούμενες παθολογικές και ψυχολογικές εξετάσεις πριν του επιτραπεί να το κάνει). Το να εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο ρόλος του στη συντριβή ήταν αυτόματη συνέπεια του οποιουδήποτε ιστορικού ψυχικής ασθένειας είναι ανεύθυνο και επιζήμιο. Δεν έγινε καμία υπόδειξη να απαγορευθεί στους άρρενες να γίνονται πιλότοι, ή ότι οι Γερμανοί είναι ακατάλληλοι να πετούν, ή ότι οι 27χρονοι δεν πρέπει να αφήνονται στο πιλοτήριο. Μόνο ένας παράγοντας επελέγη: η ψυχική υγεία του Λούμπιτζ.

Η αλήθεια είναι ότι άνθρωποι με κατάθλιψη βρίσκονται παντού γύρω μας – είναι οι καθηγητές και οι δικηγόροι μας, οι υδραυλικοί και οι επαγγελματίες υγείας μας. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από ένα αίτημα σχετικά με την ελευθερίας της πληροφόρησης, αποκάλυψαν ότι πάνω από 40.000 εργαζόμενοι της Δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας (NHS) πήραν αναρρωτική άδεια ως αποτέλεσμα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης το 2014. Το 20% αυτών πιθανόν να είναι γιατροί, όντως, οι γιατροί είναι πολύ πιο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Το να έχεις κατάθλιψη δεν σε κάνει απαραιτήτως ακατάλληλο για εργασία, αλλά, βάσει των πυχαίων τίτλων σε πολλές από τις σημερινές εφημερίδες θα σας συγχωρούσε κανείς αν αυτό πιστεύατε.

Μπορεί ποτέ να μην καταλάβουμε ακριβώς για ποιο λόγο ο Λούμπιτζ συνέτριψε την πτήση 4U9525. Πέραν τούτου, η υπόθεση ότι η ψυχική του υγεία ήταν ο μοναδικός λόγος που άλλοι 149 άνθρωποι σκοτώθηκαν δεν πρόκειται διόλου να μειώσει το στίγμα που συνοδεύει τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο φόβος και οι διακρίσεις εξακολουθούν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να φανερώνουν τα προβλήματά τους και να αναζητούν βοήθεια από νωρίς. Τα ΜΜΕ θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την τραγωδία για να διερευνήσουν την επίπτωση του στρες και να υπογραμμίσουν την ανάγκη μεγαλύτερης υποστήριξης. Αντ' αυτού κάποια επέλεξαν να διασύρουν τον Λούμπιτζ και, συνεκδοχικά, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν αντίστοιχη διάγνωση. Διάλεξαν την εύκολη επιλογή. Ακόμη χειρότερα, ενίσχυσαν τον στιγματισμό μίας ομάδας ανθρώπων που η κοινωνία κάνει ήδη μια "θαυμάσια" δουλειά δαιμονοποίησης των μελών της.

Πηγή:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/mar/27/depression-germanwings-tragedy-pilot-andreas-lubitz-mental-health

Επιθυμώ να λαμβάνω Νέα της Κίνησης Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας